Nuorten netiketti - muista omat oikeutesi netissä

Netti on mahtava juttu! Netissä on mukava hengailla kavereiden kanssa, etsiä tietoa, pelailla, tutustua uusiin ihmisiin ja vaihtaa ajatuksia. Jokaisella on myös netissä oikeuksia, joita ei saa loukata. Lue nämä oikeudet ja pohdi, käytätkö sinä nettiä fiksusti ja turvallisesti.

Verkkokaupan perustaminen - lue tämä ennen perustamista

Ohjelmiston valitseminen. Ensimmäiset tärkeät päätökset on tehtävä jo suunnitteluvaiheessa. Tärkeimpien joukossa on verkkokaupan takana pyörivän ohjelmiston valitseminen.

Kotisivujen teko

Ohessa on lyhyt katsaus nettisivujen luomiseen. Tälle sivulle listasin asioita joita vaaditaan ja joista on lähdettävä liikkeelle. Jos olet aloittelija ja HTML-koodi sinulle ei ole tuttua, niin listasin myös useita paikkoja, josta saa hyvännäköisiä nettisivuja ilmaiseksi!

Perustietoa informaatioteknologiasta

Internet on maailmanlaajuinen tietoliikenneverkko, jonka tunnetuin käyttömuoto on www eli web (World Wide Web). Vaikka vasta www teki internetistä suuren yleisön tunteman ja käyttämän, www on siis vain osa internetiä.

Mikä on internet?

Tarkalleen ottaen internet on kansainvälinen tietokoneverkosto, joka on muodostettu tiedonvälitystä varten. Nimi "internet" tulee sanoista international eli kansainvälinen ja network eli verkko tai verkosto.

28.1.2011

Etäkäyttötroijalaiset ja niiltä suojautuminen

Etäkäyttötroijalaiset ovat haittaohjelmia, joiden avulla rikolliset voivat hallita tietokonetta internet-yhteyden kautta.

Etäkäyttötroijalaisen avulla rikollinen voi katsella ja muuttaa tietokoneesi tiedostoja ja toimintoja, seurata toimiasi ja tehdä muihin tietokoneisiin kohdistuvia hyökkäyksiä tietokoneestasi.

Miten etäkäyttötroijalainen siirtyy tietokoneeseen?

Etäkäyttötroijalaiset on usein piilotettu laittomiin ohjelmistoihin tai muihin internetistä ladattuihin tiedostoihin tai ohjelmistoihin. Ne voidaan myös naamioida sähköposti- tai pikaviestien liitteiksi tai linkeiksi, jotka näyttävät sisältävän hauskoja kuvia, kortteja tai ääni- tai kuvatiedostoja.

Jos avaat tällaisen liitteen tai linkin napsauttamalla sitä, tietokoneeseen saatetaan ladata salaa myös etäkäyttötroijalainen. Etäkäyttötroijalaiset voivat myös käyttää hyväkseen ohjelmistojen tai internetin haavoittuvuuksia ja siirtyä tietokoneeseen itsestään.

Mitä etäkäyttötroijalainen voi tehdä?

Etäkäyttötroijalainen mahdollistaa tietokoneen hallinnan internet-yhteyden kautta. Rikolliset voivat käyttää tätä mahdollisuutta seuraaviin tarkoituksiin:

• Käyttäjän altistaminen huijauksille. Jotkin etäkäyttötroijalaiset vaikuttavat tietokoneeseen siten, että tietokone tulkitsee väärennetyn web-sivuston luotetuksi sivustoksi (kuten pankin verkkosivusto). Jos ilmoitat salasanasi tai muita luottamuksellisia tietoja väärennetyssä sivustossa, rahasi tai henkilöllisyytesi voidaan varastaa.

• Tiedostojen etsiminen, katseleminen, kopioiminen, muuttaminen ja poistaminen. Etäkäyttötroijalaiset voidaan ohjelmoida suorittamaan näitä toimia tiedostoille vain yhden kerran tai joka kerta, kun tietokone käynnistetään.

• Näppäimistön painallusten tallentaminen ja niiden lähettäminen toiseen tietokoneeseen. Rikolliset käsittelevät tallennetut näppäimistön painallukset erityisellä ohjelmalla, jonka avulla he voivat selvittää tietokoneeseen näppäilemäsi käyttäjätunnukset ja salasanat.

• Kuvan ja äänen kaappaus tietokoneeseen liitetyistä laitteista sekä niiden tallentaminen mediatiedostoina ja lähettäminen rikollisen tietokoneeseen.

Etäkäyttötroijalaisilta suojautuminen

• Käytä verkkoa turvallisesti. Ilmoita varsinainen sähköpostiosoitteesi vain henkilöille, jotka tunnet.

Älä julkista sähköpostiosoitettasi laajoissa internet-hakemistoissa tai työnhakusivustoissa ja ole varovainen, jos liityt verkossa oleviin käyttäjäryhmiin.

Älä avaa sähköposti- tai pikaviestien liitteitä, ellet ole varma siitä, mitä ne sisältävät ja kuka ne on lähettänyt. Epäilyttävän sähköpostin käsitteleminen.

• Käytä tunnettujen valmistajien luotettavia ohjelmistoja. Internet on täynnä ohjelmistoja, jotka tarjoavat hauskoja tai hyödyllisiä ominaisuuksia täysin ilmaiseksi. Näiden ohjelmien todelliset kustannukset voivat kuitenkin olla huomattavat, sillä ne voivat sisältää piilotettuja haittaohjelmia.

Jos haluat käyttää ohjelmistoa, jonka valmistajaa et tunne, selvitä ohjelmiston luotettavuus huolellisesti, ennen kuin suoritat tai lataat ohjelmiston.

• Käytä palomuuria. Palomuuri on ohjelmisto tai laite, joka auttaa suojaamaan tietokonetta etäältä ohjattavilta troijalaisilta tai muilta haittaohjelmilta. Jos käyttöjärjestelmä on Windows Vista tai Windows XP Service Pack 2 (SP2), niissä on sisäinen oletusarvoisesti käyttöönotettu palomuuri.

• Pidä tietokoneesi ajan tasalla. Tarkista Microsoft Update -sivustosta, että uusimmat päivitykset on asennettu tietokoneeseesi.

• Käytä ajan tasalla olevaa suojausohjelmistoa ja päivitä se säännöllisesti. Virustorjuntaohjelma voi suojata joiltakin etäältä ohjattavilta troijalaisilta. Jos käyttöjärjestelmä on Windows Vista tai Windows XP, voit kokeilla Windows Live OneCarea maksutta 90 päivää.

• Käytä ajan tasalla olevaa suojausohjelmistoa ja päivitä se säännöllisesti. Esimerkiksi Windows Defenderin kaltainen haittaohjelmien torjuntaohjelmisto suojaa joiltakin etäältä ohjattavilta troijalaisilta. Windows Defender sisältyy Windows Vistaan. Jos käytät Windows XP SP2:tä, voit ladata Windows Defenderin maksutta.

• Ohjelman, prosessin tai yhteyden ajaminen tai katkaiseminen käyttäjän tietokoneessa.

• Ponnahdusikkunoiden avaaminen näyttöön. Ikkunat ovat häiritseviä, ja ne voivat yrittää huijata käyttäjää, jotta hän ottaisi yhteyden haitalliseen Web-sivustoon.

• Muihin tietokoneisiin kohdistuvien hyökkäysten tekeminen. Jotkin etäältä ohjattavat troijalaiset leviävät useisiin tietokoneisiin ja muodostavat laajan tietokonejoukon, jota voidaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin, kuten palvelinten ylikuormittamiseen ja virusten tai vakoiluohjelmien levittämiseen.

Lähde: Microsoft

25.1.2011

4 tapaa estää lasten verkkopiratismi

Verkkopiratismi tarkoittaa tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin laitonta kopioimista ja jakamista toisille kaupallisessa tarkoituksessa tai henkilökohtaista käyttöä varten.

Piratismia on musiikin, elokuvien, pelien tai ohjelmistojen lataaminen ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Piratismia on myös omistamasi musiikin, elokuvien, pelien ja ohjelmistojen jakaminen.

Jos lapsesi harrastaa digitaalisten tiedostojen piratismia, siitä voi aiheutua ankaria sakkoja tai muita rangaistustoimia. Lisäksi tällainen toiminta voi altistaa tietokoneesi viruksille, vakoiluohjelmille ja muille vahingollisille ohjelmille.

1. Varoita lapsiasi asiaan liittyvistä riskeistä
Piratismi on suoraan sanottuna varastamista. Mitä pikemmin lapsesi ymmärtävät tämän, sen parempi.

Joskus ei riitä, että sanot lapselle jonkin olevan väärin. Saattaa olla hyödyllistä keskustella seurauksista.

2. Valvo lapsesi toimia tietokoneella
Senkin jälkeen kun olet selittänyt piratismiin liittyvät riskit lapsellesi, sinun kannattaa seurata hänen toimiaan. Tässä on muutama vihje, jotka voivat auttaa:

• Pidä tietokone yhteisessä tilassa kodissasi. Määritä ajat, jolloin lapsi saa tai ei saa käyttää tietokonetta ja varmista, että hän ymmärtää, mitkä toimet ovat sallittuja ja mitkä eivät.

• Vaikka tällaisia palveluja ei tulisi pitää vanhempien aktiivisen toiminnan korvikkeina, lapsen internet-käyttäytymistä valvovat verkkopalvelut voivat auttaa sinua selvittämään, mitä lapsesi tekee internetissä.

Kokeile Windows Vistan käytönvalvontaa, joka sisältyy Microsoftin uusimpaan käyttöjärjestelmään, tai Windows Live OneCaren perhekäytön suojausasetuksia.

3. Anna lapsesi käyttöön rajoitettu käyttäjätili
Windows Vista ja Windows XP -käyttöjärjestelmässä voit luoda useita käyttäjätilejä yhdelle tietokoneelle. Kukin käyttäjä voi kirjautua tietokoneeseen erikseen ja kullakin käyttäjällä on oma ainutkertainen käyttäjäprofiili sekä oma työpöytä ja Omat tiedostot -kansio.

Voit itse käyttää järjestelmänvalvojan käyttäjätiliä, jonka avulla voit hallita tietokoneen kaikkia asetuksia, ja luoda lastesi käyttöön rajoitetut käyttäjätilit ja auttaa heitä pysymään kaidalla tiellä.

4. Näytä lapsillesi, miten aineistoa ladataan laillisesti
Verkossa on runsaasti eri paikkoja, joista sinä ja lapsesi voitte ladata ohjelmia, elokuvia, pelejä ja musiikkia ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

Esimerkiksi MSN Music tarjoaa yli miljoona kappaletta suurimmilta levy-yhtiöiltä sekä riippumattomien, uusien ja vielä tuntemattomien artistien kappaleita. Harkitse rahan antamista musiikin, pelien ja muiden ohjelmien lataamista ja hankintaa varten, jotta lapsillesi ei tulisi kiusausta ladata haluamaansa sisältöä laittomasti.

Lähde: Microsoft

20.1.2011

Vakoiluohjelmien tunnusmerkit

Jos tietokone alkaa toimia oudosti tai oireilee seuraavassa kuvatulla tavalla, tietokoneessa saattaa olla vakoilu- tai haittaohjelma.

• Ponnahdusikkunamainoksia tulee jatkuvasti näkyviin. Jotkin haittaohjelmat avaavat ponnahdusikkunamainoksia, jotka eivät liity käyttämääsi internet-sivustoon. Mainokset viittaavat usein aikuisviihdesivustoille tai niiden sisältö on muuten epäilyttävää. Jos ponnahdusikkunamainoksia tulee näkyviin heti koneen käynnistämisen jälkeen tai silloin kun et käytä internetiä, koneessa saattaa olla vakoilu- tai haittaohjelma.

• Asetukset ovat muuttuneet, enkä pysty palauttamaan niitä ennalleen. Jotkin haittaohjelmat pystyvät muuttamaan kotisivun tai hakusivun asetuksia. Tämä aiheuttaa sen, että aloitussivu tai hakusivu ovat tuntemattomia sivuja. Vaikka muutat asetukset ennalleen, ne saattavat muuttua joka kerta, kun kone käynnistetään uudelleen.

• Internet-selain sisältää osia, joita et muista ladanneesi. Vakoilu- ja haittaohjelmat voivat lisätä ylimääräisiä ei-toivottuja työkalupalkkeja web-selaimeen. Vaikka poistaisit nämä työkalupalkit, ne saattavat tulla takaisin aina, kun kone käynnistetään uudelleen.

• Tietokone toimii hitaasti. Vakoilu- ja haittaohjelmia ei ole välttämättä suunniteltu toimimaan nopeasti. Ohjelmat käyttävät toimintojen jäljittämiseen ja mainosten lähettämiseen resursseja, jotka saattavat hidastaa tietokoneen toimintaa. Virheet ohjelmistossa saattavat kaataa tietokoneen.

Jos jokin ohjelma kaatuu normaalia useammin tai kone toimii normaalia hitaammin tavallisia toimintoja suorittaessa, koneessa saattaa olla vakoilu- tai haittaohjelmia.

Lähde: Microsoft

17.1.2011

5 vihjettä julkisen tietokoneen käyttämiseen turvallisesti

1. Älä tallenna kirjautumistietoja. Kirjaudu aina ulos sivustoista napsauttamalla uloskirjauspainiketta. Selainikkunan sulkeminen tai toisen osoitteen kirjoittaminen selaimeen ei riitä.

Monissa ohjelmissa (erityisesti pikaviestiohjelmissa) on automaattinen kirjautumistoiminto, joka tallentaa käyttäjätunnuksen ja salasanan. Poista se käytöstä, jotta kukaan ei voi kirjautua tunnuksillasi.

2. Älä jätä tietokonetta valvomatta, kun näytössä on arkaluontoisia tietoja. Jos joudut lähtemään julkiselta tietokoneelta, kirjaudu ulos kaikista ohjelmista ja sulje kaikki ikkunat, joissa saattaa olla näkyvissä luottamuksellisia tietoja.

3. Poista jälkesi. Selaimet, kuten Internet Explorer, kirjaavat salasanasi ja kaikki sivut, joita olet tarkastellut. Tiedot ovat tallessa senkin jälkeen, kun olet sulkenut selaimen ja kirjautunut ulos.

Salasanojen tallennuksen poistaminen käytöstä
Ennen kuin siirryt Internetiin, poista käytöstä Internet Explorerin toiminto, joka "muistaa" salasanat.

1. Valitse Internet Explorerissa Työkalut ja Internet-asetukset.

2. Valitse Sisältö-välilehti ja sen jälkeen Automaattinen täydennys.

3. Poista valinta molemmista salasanoihin liittyvistä valintaruuduista.

Väliaikaisten Internet-tiedostojen ja selaushistorian poistaminen
Kun olet lähtemässä julkiselta tietokoneelta, poista kaikki väliaikaiset tiedostot ja Internet-historia.

1. Valitse Internet Explorerissa Työkalut ja Internet-asetukset.

2. Valitse Yleiset-välilehden Väliaikaiset Internet-tiedostot -kohdassa Poista tiedostot ja Poista evästeet.

3. Valitse Sivuhistoria-kohdassa Tyhjennä.

Yritysportaalien (kuten Sharepoint Portal Server) tallentamien tiedostojen poistaminen
Jos käytät yrityksen verkkosivustoa, jossa voit tarkastella yrityksen sisäisiä asiakirjoja, saatat tietämättäsi tallentaa luottamuksellisia asiakirjoja julkiseen tietokoneeseen.

1. Poista kaikki tiedostot tilisi tilapäiskansiosta, jonka polku on C:\Documents and Settings\käyttäjänimi\Local Settings\Temp.

2. Jos yritys käyttää Microsoft Office SharePoint Portal Server -palvelinta, tyhjennä tilapäiskansio (Omat tiedostot\SharePoint Drafts).4. Varo olan yli kurkkijoita. Kun käytät julkista tietokonetta, varo varkaita, jotka yrittävät saada tietojasi selville kurkkimalla olkasi yli tai katsomalla, kun kirjoitat luottamuksellisia salasanoja.

5. Älä kirjoita arkaluontoisia tietoja, kun käytät julkista tietokonetta. Näiden toimien avulla voit suojautua satunnaisilta hakkereilta, jotka käyttävät julkista tietokonetta jälkeesi.

Muista silti, että yritteliäs varas on saattanut asentaa julkiseen tietokoneeseen ohjelmiston, joka kirjaa kaikki näppäinpainallukset ja lähettää tiedot varkaalle sähköpostitse.

Tällöin ei auta, vaikket olisi tallentanut tietoja tai olisit poistanut jälkesi. Varkaat pääsevät kuitenkin käsiksi tietoihisi.

Jos haluat todella suojautua, älä kirjoita luottokorttisi numeroa, muita tilitietojasi tai muuten arkaluontoisia tietoja, kun käytät julkista tietokonetta.

Lähde: Microsoft