Nuorten netiketti - muista omat oikeutesi netissä

Netti on mahtava juttu! Netissä on mukava hengailla kavereiden kanssa, etsiä tietoa, pelailla, tutustua uusiin ihmisiin ja vaihtaa ajatuksia. Jokaisella on myös netissä oikeuksia, joita ei saa loukata. Lue nämä oikeudet ja pohdi, käytätkö sinä nettiä fiksusti ja turvallisesti.

Verkkokaupan perustaminen - lue tämä ennen perustamista

Ohjelmiston valitseminen. Ensimmäiset tärkeät päätökset on tehtävä jo suunnitteluvaiheessa. Tärkeimpien joukossa on verkkokaupan takana pyörivän ohjelmiston valitseminen.

Kotisivujen teko

Ohessa on lyhyt katsaus nettisivujen luomiseen. Tälle sivulle listasin asioita joita vaaditaan ja joista on lähdettävä liikkeelle. Jos olet aloittelija ja HTML-koodi sinulle ei ole tuttua, niin listasin myös useita paikkoja, josta saa hyvännäköisiä nettisivuja ilmaiseksi!

Perustietoa informaatioteknologiasta

Internet on maailmanlaajuinen tietoliikenneverkko, jonka tunnetuin käyttömuoto on www eli web (World Wide Web). Vaikka vasta www teki internetistä suuren yleisön tunteman ja käyttämän, www on siis vain osa internetiä.

Mikä on internet?

Tarkalleen ottaen internet on kansainvälinen tietokoneverkosto, joka on muodostettu tiedonvälitystä varten. Nimi "internet" tulee sanoista international eli kansainvälinen ja network eli verkko tai verkosto.

24.2.2011

Haittaohjelmat kuriin ilmaistyökalulla

Erilaisten haittaohjelmien vyöry viattomia tietokonekäyttäjiä kohtaan ei osoita laantumisen merkkejä. Pahantekijät keskittyvät iskuissaan erityisesti suosittuihin alustoihin, joiden käyttäjäjoukosta löytyy eniten tietoturvaan perehtymättömiä käyttäjiä.

Käyttäjien onneksi saatavana on useita ilmaisia työkaluja, jotka auttavat taistelussa konnia ja haittaohjelmia vastaan.

Yksi maksuton vaihtoehto on Maltawarebytesin Anti-Malware, jonka ilmaisversio riittää useimmille kotikäyttäjille. Ohjelmasta on myös maksullinen versio kaupalliseen käyttöön.

Tekijöiden mukaan Anti-Malware osaa poistaa useita haittaohjelmia, joita vastaan useat kilpailijat ovat voimattomia. Todisteiden puutteista huolimatta ohjelma on hyödyllinen lisä haittaohjelmista huolestuneen käyttäjän työkalupakissa.

Tehokäyttäjiä varten mukana on mahdollisuus komentotulkin käyttöön. Ominaisuuden avulla pikatarkastuksen voi automatisoida vaikkapa osaksi käyttöjärjestelmän latauksen aikaisia komentosarjoja.

Ohjelman voi ladata tästä linkistä

Lähde: Tietokone.fi

21.2.2011

Tarkista ja korjaa tietoturvattomat ohjelmat

Tietoturva muodostuu useista tasoista. Yksi tärkeä osuus tietoturvallisessa tietojenkäsittelyssä on turvallisten ja tuoreiden ohjelmaversioiden käyttö. Apu- ja varusohjelmista löytyy jatkuvasti aukkoja, joiden kautta voi aiheutua.

Secunia Personal Software Inspector on apuohjelma järjestelmän tarkkailuun. Yksityiskäyttäjille ilmaisen ohjelman pääasiallinen tehtävä on varoittaa Windowsiin asennetuista turvattomista ohjelmista.

Ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä PSI käy läpi asennetut ohjelmat. Tarkastuksen jälkeen käyttäjälle esitetään raportti, jossa listataan havainnollisesti löytyneet ongelmat.

Oletuksena on aloittelijoille soveltu, yksinkertainen käyttöliittymää Helppokäyttöisyyden nimissä käyttäjälle suositetaan vain helposti päivitettävien ohjelmien ja komponenttien hakemista.

Edistyneille käyttäjille suunnattu toiminto listaa tietoturvauhat yksityiskohtaisemmin. Myös kotikäyttäjän on suositeltavaa käyttää sitä, jos tietotaito on karttunut aloittelijatasolta.

Ohjelman voi ladata tästä linkistäLähde: Tietokone.fi

15.2.2011

Nettikieli

Ennen kuin Internetistä tuli julkinen pääväylä, se oli akateemisen väen hallussa. Nörttityypit lähinnä chattailivat ja vaihtelivat keskenään ohjelmia ilmoitustauluilla eli purkeissa. Internetin kasvava suosio yhdisti nämä kaksi kulttuuria ja mukaan tuli vielä, varsin äskettäin, digitaalisesti vähemmän taitava suuri yleisö. Vaikka vanhan ajan ihmiset ovat nykyään jo vähemmistö, heidän kulttuurinsa vaikuttaa netissä vieläkin, erityisesti heidän omaperäisen sanallisen ilmaisunsa kautta.Alan pioneerit perustelivat lyhytsanaisuuttaan hitailla yhteyksillä, huonolla konekirjoitustaidollaan ja tarpeellaan saada nopeita vastauksia. Mutta nettikielen käyttäminen oli myös tapa osoittaa kuuluvansa piireihin. Nykyään nettikieli on menettänyt merkitystään, mutta nettitermeihin törmää edelleen IRCissä ja vähemmässä määrin myös keskusteluryhmissä ja postituslistoilla. Paras tapa joutua epäsuosioon keskusteluryhmissä on kiroilu. Voit kiroila vapaasti (ainakin merlko) jokapäiväisessä elämässäsi, joten saatat helposti olettaa että sama pätee nettiinkin. Voit tietysti kokeilla, mutta se tuskin lisää suosiotasi. Kysymys ei niinkään ole siitä, että loukkaisit jotakuta. Saat lähinnä kimppuusi hurskastelijat, jotka saattavat vielä saada lisänautintoa tekemällä sinusta valituksen palveluntarjoajallesi. Mutta jos lyhennät modernit rivoutesi tyyliin V****, et luultavasti kuule ainuttakaan valituksen sanaa!Kaikkiin kieliin joita IRCissä käytetään syntyy varmasti oma nettimurre, mutta englanti on netin valtakieli, englanninkielisiä lyhenteitä sirotellaan paljon myös suomen kielen joukkoon. Englanninkielisillä kanavilla lyhenteiden tuntemus on enemmän kuin tarpeen, jotta ymmärtäisit edes osan siitä mitä ihmiset sanovat. Tässä siis lyhyt kurssi irkkaamiseen in English.

AFAIK - As far as I know
A/S/L - Age/Sex/Location
BOHICA - Bend over here it comes again
BBL - Be back later
BD - Big deal
BFN - Buy for now
BRB - Be right back
BTW - By the way
CUL8R - See you later
CYA - See ya
F2F - Face to face
FWIW - For what it's worth
GR8 - Great
HTH - Hope this helps
IYSWIM - If you see what I mean
IAE - In any event
IOW - In other words
LOL - Laughing out loud
NRN - No reply necessary
NW - No way
OIC - Oh I see
OTOH - On the other hand
PBT - Pay back time
RTM - Read the manual
RTFM - Read the fu***ng manulal
SOL - Sooner or later
TTYL - Talk to you later
YL - Young lady
YM - Young man
HYMIÖT:

:-) hymy
:-D nauru
:-o järkytys
:-( myrtsi
:'-( itku
;-) silmänisku
{} halaus
X= sormet ristissä
: =) pikkuhitleri
:* pusu
$-) ahneus
X-) en näe mitään
:-X en sano mitään
:-L ~~ kuolaava
:-P näyttää kieltä
0:-) enkeli
}:-) piru
:8) possu
\o/ hallelujaa
@}-'--,--- ruusu

8.2.2011

Yrityksille: Toimi tehokkaasti mistä tahansa

Säästä rahaa ja paranna työntekijöiden tuottavuutta ja yrityksen tehokkuutta Microsoftin viestintä- ja yhteistyöratkaisuilla. Valitsetpa sitten itse ylläpitämäsi viestintäohjelmistoratkaisun, Microsoftin tai sen sertifioiman kumppanin ylläpitämän ratkaisun tai itsellesi sopivan yhdistelmän näistä kahdesta, voit aina hyödyntää tekniikoita, joilla voit pitää yhteyttä ja työskennellä tehokkaasti riippumatta siitä, mihin työsi sinut vie.

Microsoftin parannetut viestintä- ja yhteistyöratkaisut auttavat sinua seuraavissa:

Paranna tuottavuutta, liikkuvuutta ja mobiilikäyttöä: Ratkaise liiketoiminnan haasteita ja toimi entistä tehokkaammin myös toimiston ulkopuolella ja matkustaessasi. Käytä sähköposteja, yhteystietoja, kalenteria ja yritystietoja miltei mistä tahansa tietokoneesta tai matkapuhelimesta Internetin etäyhteyden kautta.
Pienennä kustannuksia ja yksinkertaista käyttöä: pienennä laitteisto-, ohjelmisto- ja henkilöstökustannuksia ottamalla käyttöön palveluina tarjottavat ohjelmistot, joista maksat etukäteen sovitun kuukausimaksun ja jotka vähentävät IT-infrastruktuurin ylläpitoon ja hallintaan kuluvia resursseja.

Paranna tiimityötä ja yhteistyötä: Jaa ideoita sekä tietoja ja tee yhteistyötä ryhmäprojekteissa entistä tehokkaammin. Käytä tiedostoja ja pidä kokouksia verkossa hyvin suojatussa keskitetyssä sijainnissa Live Meetingillä. Se on tilattava verkkokokouspalvelu, joka tuo yhteen kokousten, koulutusten ja tapahtumien yleisön.
Yksinkertaista IT-suojausta ja paranna luotettavuutta: hanki ammattimainen hallinta, ajoitetut tietojen varmuuskopioinnit, alan parhaat järjestelmäkeskukset, taloudellisesti tuetut palvelutasosopimukset ja aina käytettävissä oleva IT-tuki tilaamalla Microsoftin tai sen kumppanin isännöimiä palveluita.

Isännöidyt ratkaisut

Business Productivity Online Suite: yritystason tuotanto- ja viestintäohjelmistot, jotka tarjotaan tilattavina palveluina ja joita isännöi Microsoft.

Microsoft Communication Services: joukko yritystason ohjelmistoja, jotka tarjotaan tilattavina palveluina ja joita isännöivät sekä tukevat Microsoftin sertifioimat kumppanit.

Yrityksen tiloissa käytettävät ratkaisut

Microsoft Exchange Server 2010

• Käytä kaikkea viestintääsi – sähköposti, vastaaja, pikaviestintä ja paljon muuta – suoraan työtietokoneestasi ja miltei mistä tahansa selaimesta tai mobiililaitteesta.

• Suojaa viestintäsi viruksilta ja roskapostilta sekä sisäisillä suojausominaisuuksilla että laajalla valikoimalla kolmansien osapuolien suojaustuotteita.

• Hyödynnä yksinkertaisia järjestelmäpalautustoimintoja, joilla voit jatkaa viestintää keskeytyksettä myös vikatilanteissa, ja uusia itsepalveluominaisuuksia, joilla työntekijäsi voivat suorittaa itse yleisiä tehtäviä ilman tukiyhteydenottoja.

Microsoft Office SharePoint Server 2007

• Jaa tiedostoja, tiimikalentereita, yhteystietoja ja tehtäviä yhdessä Internet-sijainnissa.

• Mahdollista monipuolinen yhteistyö ja paranna tuottavuutta.

• Nauti saumattomasta yhteensopivuudesta Microsoft Office Outlook® -ohjelman kanssa ja käytä kalentereita, yhteystietoja ja tehtäviä.

Microsoft Office Live Meeting

• Microsoft Office Live Meeting on verkkokokouspalvelu, jonka voit hankkia tilattavana palveluna tai jota voit isännöidä itse. Voit tavata kollegoita verkossa, minkä ansiosta voitte tehdä yhteistyötä reaaliajassa pitkistä välimatkoista huolimatta.

Microsoft Office Communications Server 2007

• Microsoft Office Communications Server 2007 R2 auttaa sinua tarjoamaan käyttäjillesi viestintäpalveluita entistä helpommin ja järkevämmin. Tämän ansiosta kaikki organisaatiosi käyttäjät voivat olla yhteydessä juuri haluamiinsa henkilöihin haluamanaan ajankohtana juuri niillä sovelluksilla, joita he käyttävät eniten.

Lähde: Microsoft

4.2.2011

Voiko olla sattumaa?

Tein 1. helmikuuta postauksen, jossa kerroin nigerilaiskirjeista. Eilen 3. helmikuuta sain itse semmoisen. Voiko olla pelkkä sattumaa? Todennäköisesti oli.

Tässäkin nähdään tyypillinen runko, joka on eri formaatissa. Joten hyvät ihnmiset, kun saatte tämäntyyppisen viestin, tuhotkaa se heti alkukättelyssä. Ohessa on tiedot lähettäjästä:


ja tässä on itse teksti:

My name is Frank Kibaki and my Sister Jane Kibaki, we are Kenyan Nationals, but are currently at the refugee camp here in Accra-Ghana. Please I will like you to assist me and my sister to retrieve and receive our consignment over there in United States that contains some reasonable amount of value in United States dollars and some quantity of gold and Diamond, which I cannot specify. The consignment is presently in United States . The consignments got to the United States through a diplomatic delivery company. The fact is that he was supposed to deliver the consignment to a very nice man who agreed to assist us as our guiding over there in United States . when the diplomat got to United States after clearing the consignment from the Airport, he call the man to make arrangement for the delivery, but response he go was that the man hard a fatal car accident which lead to his death. All the demurrages have already been paid by the security company, custom check report has also been paid and he also assisted us in getting the Drug/Anti Terrorist Certificate. However the consignment has to deposit with a warehouse over there in United States by the diplomat. We have been advised to look for a new beneficiary to receive the consignment, so please I will like you to assist me and my Sister to received the consignment from the diplomat.

If you accept to assist us in being our new beneficiary then get back to me as soon as possible to enable me furnish you with the contact details of the courier agent in United States so you can personally contact him and forward your address to him for immediate delivery of our consignment to you.

We await your urgent response.

Thanks and God bless you

Frank & Jane Kibaki


BUAHAHAHAHAHAHAHA! Ja vielä kerran BUAHAHAHAHAHAHAHAH! Äärimäisen uskottava tarina! Voisin vaan kuvitella, kuinka nuo kirjoittajat nauraa, kun joku vastaa niille ja suostuu niiden ehdotuksiin. Toivottavasti kukaan ei ole niin sinisilmäinen, että uskoo moista pas*aa. Ei muuta kun roskakoriin vaan.

1.2.2011

Mikä on nigerialaiskirje?

Nigerialaiskirjeet (tunnetaan myös nigerialaishuijauksena tai 419-huijauksena tätä huijausta käsittelevän Nigerian rikoslain luvun mukaan) on petos, jolla pyritään keräämään rahaa useimmiten Euroopassa, Australiassa tai Pohjois-Amerikassa asuvilta sijoittajilta. Vaikka petos on lähtöisin Nigeriasta, siitä on tullut maailmanlaajuinen ongelma, jonka arvioidaan tuottavan tekijöilleen vuosittain miljardeja dollareita.

Tämä petos on ollut käytössä ainakin vuodesta 1989 asti. Alkujaan viestit tulivat kirjeitse tai faksin avulla, nyttemmin suurin osa tulee roskapostina. Huijarit ottivat alun perin yhteyttä etupäässä yritysjohtajiin ja kirkon työntekijöihin, mutta nykyisin yksityisetkin ihmiset ovat kohteita.

Samaa huijaustapaa käytetään myös muihin maihin ja maailmantapahtumiin liittyen, mm. Bosnian tai Irakin sota, Pohjois-Korean vallanvaihto, Zimbabwen maatilojen valtaukset, Aasian tsunamikatastrofi ja Venäjän metsäpalot vuonna 2010 ovat olleet huijauskirjeiden aiheina. Nykyään noin 70 prosenttia huijauksista on ns. romanssihuijauksia, joiden uhrit haetaan usein Internetin treffipalstojen kautta.

Sosiaalisen median kautta

Verkkorikolliset ovat alkaneet käyttää myös internetin sosiaalisia medioita, kuten Facebookia petoksiin. He kaappaavat itselleen näiden verkkopalvelujen käyttäjätilejä ja sitä kautta esiintyvät kaappaaminaan henkilöinä ja viestivät heidän ystäviensä kanssa.Viestien sisältö on usein dramaattista: ystävä on esimerkiksi jäänyt heitteille jonnekin ulkomaille ja tarvitsee rahaa selvitäkseen kauheasta tilanteestaan.

Myös tekstiviestien kautta voidaan huijata, kuten "Olette voittaneet Nokian arpajaisissa"-huijaus.

Petoksen toiminta

Tyypillinen petos alkaa yhteydenotolla, jossa sijoittajalle tarjotaan tilaisuutta käyttää pankkitiliään varojen siirtämiseksi maasta toiseen. Käsiteltävät summat liikkuvat kymmenissä tai sadoissa miljoonissa dollareissa, ja uhrille luvataan varoista huomattava osa (20–40 prosenttia). Koko operaatiota johdetaan järjestelmällisesti Nigeriasta käsin, ja uhrille annetaan yhteydenottoa varten toimivia faksinumeroita, osoitteita ja yhteyshenkilöitä.

Jos uhri suostuu ehdotukseen, vastapuoli lähettää ensin joukon virallisilla leimoilla varustettuja dokumentteja. Seuraavaksi alkaa viivytys: "Jotta voisimme siirtää varat, meidän täytyy lahjoa pankkivirkailija. Voisitko lainata meille pienen summan?" tai "Sinulla täytyy olla vähintään 100 000 dollarin edestä talletuksia Nigerian pankissa, jotta voit osallistua tähän." Viivytyksiä ja uusia maksuja tulee jatkuvasti, ja luvatut rahavarat ovat aina melkein valmiita lähtemään. Toisinaan huijarit käyttävät psykologista painostusta kertomalla, että he joutuivat myymään koko omaisuutensa maksaessaan näitä maksuja.

Toisinaan huijaus alkaa ilmoituksena lottovoitosta, mutta periaate on sama: huijarit ilmoittavat että voittorahat saadakseen pitää ensiksi maksaa erilaisia käsittelykuluja.

Oli kyse sitten mistä muunnelmasta tahansa, luvattuja rahoja ei koskaan tule eikä niitä alun perinkään ollut olemassa.

Seuraukset

Osa uhreista on palkannut nigerialaisia yksityisetsiviä tai matkustanut itse Nigeriaan saamatta koskaan rahojaan takaisin. Paikan päälle matkustaneita on myös siepattu, kidutettu ja murhattu.

Petoksen kohteeksi joutuneen on suositeltavampaa antaa asian olla. Käytännössä on mahdotonta saada selville, minne rahat tarkkaan ottaen ovat joutuneet. Siten on vielä mahdottomampaa saada edes osaa niistä takaisin. Lisäksi jatkuva yhteydenpito näihin rikollisiin on erittäin vaarallista.

Äskettäin on ilmaantunut uusi petostyyppi, jossa kohteeksi valitaan entisiä uhreja. Rikolliset esittävät tällä kertaa nigerialaista poliisia, petosta tutkivia etsiviä tai muuta sellaista ja antavat uhrin ymmärtää rahojen palauttamisen olevan mahdollista, kunhan tämä ensin maksaa joitakin pikkukuluja.

Vastahuijaukset

Jotkut ihmiset ovat aloittaneet huijareiden huijaamisen. Tavoitteena on esittää kiinnostunutta uhria ja saada huijari haaskaamaan mahdollisimman paljon aikaansa, tekemään naurettavia temppuja, kuluttamaan rahojaan matkoihin tai muuten viihdyttämään vastahuijaria.

Lähde: Wikipedia