Nuorten netiketti - muista omat oikeutesi netissä

Netti on mahtava juttu! Netissä on mukava hengailla kavereiden kanssa, etsiä tietoa, pelailla, tutustua uusiin ihmisiin ja vaihtaa ajatuksia. Jokaisella on myös netissä oikeuksia, joita ei saa loukata. Lue nämä oikeudet ja pohdi, käytätkö sinä nettiä fiksusti ja turvallisesti.

Verkkokaupan perustaminen - lue tämä ennen perustamista

Ohjelmiston valitseminen. Ensimmäiset tärkeät päätökset on tehtävä jo suunnitteluvaiheessa. Tärkeimpien joukossa on verkkokaupan takana pyörivän ohjelmiston valitseminen.

Kotisivujen teko

Ohessa on lyhyt katsaus nettisivujen luomiseen. Tälle sivulle listasin asioita joita vaaditaan ja joista on lähdettävä liikkeelle. Jos olet aloittelija ja HTML-koodi sinulle ei ole tuttua, niin listasin myös useita paikkoja, josta saa hyvännäköisiä nettisivuja ilmaiseksi!

Perustietoa informaatioteknologiasta

Internet on maailmanlaajuinen tietoliikenneverkko, jonka tunnetuin käyttömuoto on www eli web (World Wide Web). Vaikka vasta www teki internetistä suuren yleisön tunteman ja käyttämän, www on siis vain osa internetiä.

Mikä on internet?

Tarkalleen ottaen internet on kansainvälinen tietokoneverkosto, joka on muodostettu tiedonvälitystä varten. Nimi "internet" tulee sanoista international eli kansainvälinen ja network eli verkko tai verkosto.

18.3.2011

Hyvinvointia mobiilimaailmassa

Matkapuhelin saattaa olla nykyajan himoituin tapa osoittaa tyylitajua, minkä lisäksi se on myös käytännöllinen viestintäväline.Siitä on tullut tärkeä osa miljardien ihmisten päivittäistä elämää. Käytetäänpä sitä lasten menemisten seuraamiseen ja liiketoiminnan pyörittämiseen, matkapuhelimella on merkittävä vaikutus tapaan, jolla toimimme.

Lisääntyvä riippuvaisuutemme langattoman viestinnän eduista on kuitenkin vaatinut veronsa. Jos jokin menee vikaan, esimerkiksi jos puhelin katoaa tai siihen tulee virus, elämästä voi tulla nopeasti hankalaa. Ei ole liioiteltua sanoa, että matkapuhelinten tietoturva vaikuttaa hyvinvointiimme.

Samalla kun nautimme siitä, että kehittyvä tekniikka tekee matkapuhelimistamme yhä monikäyttöisempiä, kohtaamme myös uusia tietoturvariskejä. Matkapuhelimet ovat aina olleet katuvarkaiden suosikkikohteita, mutta nyt niitä uhkaavat yhä useammin myös tietoverkkorikolliset, jotka käyttävät Internetiä erilaisiin petoksiin, huijauksiin, identiteettivarkauksiin ja kiristyksiin. Uhattuina ovat erityisesti uuden sukupolven älypuhelimet, joissa on paljon ominaisuuksia.

Älypuhelimet on pidettävä turvassa

Nykyiset älypuhelimet ovat markkinoiden päheimpiä ja suosituimpia tietoteknisiä laitteita. Sitä ne todellakin ovat: mobiileja kannettavia tietokoneita, jotka kykenevät moniin samoihin asioihin kuin kannettavat tietokoneet. Älypuhelimella voidaan lähettä teksti- ja multimediaviestejä, tarkastaa sähköpostit ja selata webiä, ottaa valokuvia ja tallentaa videoita, toistaa musiikkia, katsoa televisiota ja tehdä verkko-ostoksia.

Monet ihmiset tallentavat henkilökohtaiset tietonsa, pankkitietonsa, työsuunnitelmansa ja muita arvokkaita tietoja älypuhelimiinsa, joita voidaan myös synkronoida tietokoneiden kanssa. Kun maksutapahtumia suoritetaan yhä enemmän matkapuhelimilla, rikollisten tavoitteena ei ole ainoastaan varastaa matkapuhelimia, vaan tehdä myös rahaa niiden sisältämillä tiedoilla.

Älypuhelinten käyttäjät voivat menettää rahan lisäksi arvokkaita tietoja, joten tietoturvariskeistä kannattaa olla selvillä.

Mobiililaitteiden uhkat

Tällä hetkellä mobiililaitteiden tietoturvauhkat eivät ole yhtä vakavia kuin koti- ja työtietokoneisiin vaikuttavat Internet-pohjaiset uhat. Vaikka mobiililaitteiden uhkia on satoja, PC-tietokonepuolella uhkia on satoja tuhansia. Suuri osa matkapuhelimista on yhä melko turvallisia, erityisesti vanhemmat puhelimet, joissa ei ole erikoisominaisuuksia.

Matkapuhelimet kehittyvät kuitenkin koko ajan. Ominaisuudet, joita oli pari vuotta sitten vain kalleimmissa huippumalleissa, ovat nykyään kaikkien puhelinten vakio-ominaisuuksia. Tämä kehitys näyttää jatkuvan ja kiihtyvän. Asiantuntijat ennustavat, että älypuhelimet ohittavat pian kannettavat tietokoneet suosituimpana matkoilla käytettävänä Internet-laitteena. Tämä houkuttelee varmasti myös virusten kirjoittajia.

Haitalliset virukset, madot ja troijalaiset, joita kutsutaan tietoturvapiireissä yhteisesti haittaohjelmiksi, voivat tartuttaa puhelimesi monilla tavoilla. Sinut saatetaan houkutella avaamaan multimediaviesti, joka sisältää haittaohjelman, tai avaamaan puhelimesi ja asentamaan haitallisen sovelluksen Bluetooth-yhteyden kautta tai web-latauksena.

Haittaohjelmat voivat ohjata puhelimen lähettämään kalliita tekstiviestejä tai soittamaan maksullisiin numeroihin. Ne voivat myös poistaa tärkeitä tietoja tai tehdä puhelimesta käyttökelvottoman. Jotkin haittaohjelmat pyrkivät leviämään eteenpäin viestittämällä yhteystiedoissasi oleville henkilöille. Aasiassa tavattiin hiljattain ensimmäinen niin kutsuttu lunnastroijalainen, joka esti uhrin puhelinta toimimasta ja vaati maksua siitä, että rikolliset palauttaisivat puhelimen toimintakyvyn. Internet-hakkerit ovat suorittaneet samanlaisia iskuja web-sivustoja vastaan jo vuosia.

Tartuttaakseen puhelimen haittaohjelman on tavallisesti saatava käyttäjä joko avaamaan viestin tai asentamaan sovelluksen. Täten paras puolustuskeino on poistaa kaikki tuntemattomilta saapuvat viestit. On tärkeää olla tietoinen rikollisten käyttämistä sosiaalisten verkkojen tempuista. Roskasähköpostit yrittävät saada Internet-käyttäjiä avaamaan haitallisia viestejä ja liitetiedostoja, ja samaa tapaa käytetään matkapuhelinten tartuttamiseen.

Työkaluja arkipäivän vakoiluun

Älypuhelimiin liittyy kasvava huoli tietosuojaongelmista ja vakoilusta. Aiemmin vain vakoiluelokuvista tuttu tekniikka on nykyään kaupallisesti saatavilla kenelle tahansa, joka haluaa seurata puolisonsa tai työtoverinsa tekemisiä. Vakoilutyökalut asennetaan fyysisesti uhrin puhelimeen muistikortilla. Niillä voidaan seurata ja tallentaa kaikkia puhelimella tehtäviä toimia, kuten äänipuheluita, teksti-, multimedia- ja sähköpostiviestejä. Jopa sijaintisi voidaan selvittää GPS-koordinaattien avulla.

Vaikka vakoilutyökaluohjelmistot saattavat olla laillisia, niiden käyttö on erittäin kyseenalaista ja todennäköisesti laitonta useimmissa maissa. Paras tapa suojautua vakoilulta on pitää puhelin aina näkyvissä ja asentaa tietoturvaohjelmisto, joka hälyttää tietoturvarikkomuksista.

Turvalliset tavat säästävät ongelmilta

Terveen järjen käyttö tietoturva-asioissa auttaa pitämään puhelimesi turvassa. Älä ensinnäkään helpota varkaiden työtä esittelemällä puhelintasi julkisilla paikoilla, missä se voidaan napata, tai jättämällä sitä näkyviin auton sisälle. Voit myös välttää ongelmia tutustumalla puhelimesi tietoturvaasetuksiin. Pidä puhelin aina lukittuna ja salasanalla suojattuna, jos sinun on jätettävä se valvomatta.

Tilastot osoittavat, että matkapuhelimia hukkuu useimmiten teini-ikäisiltä, joten heille kannattaa painottaa tietoturva-asioita. Kannattaa myös harkita tarkkaan, onko kalliisiin malleihin sijoittaminen järkevää, jos puhelin saattaa hävitä saman tien. Jos perheelläsi on tapana pudotella puhelimia vessanpönttöön tai unohtaa niitä auton katolle, harkitse vakuutuksen ottamista.

Kohtele SIM-korttiasi huolellisesti ja tee varmuuskopio kaikista sen sisältämistä tiedoista. Kirjaa myös ylös puhelimen ainutkertainen 15-numeroinen IMEI-koodi, jonka saat selville näppäilemällä puhelimen näppäimillä *#06#. Sen avulla poliisi voi tunnistaa takaisin saadun puhelimen. Jos kadotat puhelimen tai se varastetaan, ilmoita asiasta välittömästi poliisille ja pyydä myös puhelinoperaattoriasi estämään puhelinnumeron käytön, ennen kuin joku muu kerää maksettavaksesi valtavan laskun. Jos merkitset puhelimeen yhteystietosi, rehelliset ihmiset voivat helposti palauttaa kadonneen puhelimen.

Käytä matkapuhelinta samalla tavalla kuin käytät tietokonettasi. Hyväksy viestejä, latauksia ja sovelluksia vain luotettavista lähteistä aivan kuin tietokoneellakin. Kaikki asentamista ehdottavat multimediaviestit (mms) tulee hylätä. Ota puhelimesi Bluetooth-näkyvyys pois päältä.

Kun selaat webiä puhelimellasi, muista että käyttöliittymä on erilainen, joten et välttämättä havaitse epäilyttävien sivustojen merkkejä. Varo tietojenkalasteluyrityksiä, joissa pyydetään paljastamaan henkikilökohtaisia tietoja, kuten luottokorttitietoja.

Kun mobiililaitteiden uhkat lisääntyvät ja monimutkaistuvat, kannattaa harkita matkapuhelimen suojaamista F-Secure Mobile Securityn kaltaisella tietoturvaohjelmistolla. Se kannattaa erityisesti, jos käytät älypuhelinta liiketoimintaan tai verkkopankissa. Tietoturvaohjelmiston avulla voit nauttia mobiililaitteen kaikista ominaisuuksista tietäen, että yksityisyytesi ja arvokkaat tietosi ovat turvassa.

Lähde: F-Secure

16.3.2011

Uusi Internet Explorer 9

Windows Internet Explorer 9 -selaimesta julkaistiin esiversio, joka on käyttäjien ladattavana osoitteessa www.microsoft.fi/ie. Selaimen uudistukset nopeuttavat erityisesti graafista suorituskykyä ja se mahdollistaa aiempaa sulavammat ja näyttävämmät sivukokonaisuudet.

Microsoft teki julkistuksensa tänään San Franciscossa järjestetyssä tilaisuudessa, johon osallistui yli 70 web-kehityskumppania ympäri maailman. Läsnä olivat muun muassa Facebook-, Twitter- ja LinkedIn -palveluiden edustajat, sekä suositut yhdysvaltalaiset kauppapaikat, kuten Amazon ja eBay. Internet Explorer 9 -kehittäjäkumppaneiden sivustoilla on yli 800 miljoonaa eri kävijää, eli noin kaksi kolmannesta kaikista webin käyttäjistä. Tilaisuuden teema oli vapaasti suomennettuna ”Netin kauneus” (”Beauty of the Web”) ja sillä juhlistettiin sitä web-kehittäjien ja suunnittelijoiden tekemää työtä, joka on tehnyt netistä esteettisemmän ja käytettävämmän.

”Selaimella on merkittävä rooli käyttäjien Internet-kokemuksessa. Yli puolet Windows -käytöstä vietetään selaimella”, sanoo Jukka Veräväinen Suomen Microsoftilta. ”Internet Explorer 9 on suunniteltu nykyaikaisille tietokoneille. Yhdistämällä Internet Explorer 9:n Windows 7:n tehokkaisiin grafiikkaominaisuuksiin, verkkosivustot toimivat nopeasti, aivan kuin tietokoneelle asennetut ohjelmat.”

”Kiinteä yhteistyö kehittäjäyhteisön kanssa on tuottanut selaimesta laadukkaan esiversion. Suosittelemme kaikkia Windows Vista- ja Windows 7 -käyttäjiä lataamaan käyttöönsä uuden Internet Explorer 9 -selaimen haluamallaan kielellä, jotta he voivat itse nähdä kuinka tietokoneen tehot valjastetaan myös verkkosivustojen käyttöön”, Veräväinen jatkaa.

Internet Explorer 9 -selaimen avulla teräväpiirtovideokuva on sulavaa, grafiikka selkeää ja hyvin reagoivaa, värit ovat tarkkoja ja vuorovaikutteiset sivustot toimivat nopeasti. Sivustojen yhteensopivuus on kattava ja tarvittaessa vanhemmille selaimille optimoidut sivustot toimivat yhteensopivuustilassa napin painalluksella.

Helpottaa myös web-kehittäjän työtä

Julkistettu Windows Internet Explorer 9 -selain on ennen esiversiota tehdyissä ennakkotesteissä saavuttanut nopean, yhteensopivan ja luotettavan selaimen maineen. Se hyödyntää paremmin nykyaikaisen PC:n laskentatehoa ja Windows 7 -käyttöjärjestelmän tarjoamia etuja. Web-kehittäjille se tarjoaa mahdollisuuden rakentaa helpommin rikkaita ja mukaansatempaavia sovelluksia ja sivustoja. Selain tukee suoraa näytönohjainkiihdytystä ja on entistä yhteensopivampi, esimerkiksi uusien HTML5 -, CSS3SVG -kuvauskielien kanssa.

”Eri päätelaitteille hyvin soveltuva HTML5 tuo mukanaan useita toiminnallisuuksia, joita on tähän saakka toteutettu muilla, haasteellisemmilla menetelmillä verkkopalveluissa”, sanoo digitaalisen markkinointitoimiston Designer Helsingin toimitusjohtaja Jani Tanskanen. ”HTML5 ja CSS3 nopeuttavat myös web-graafikon työtä, sillä niiden myötä osa visuaalisista ratkaisuista voidaan tehdä perinteisen kuvankäsittelyohjelman sijaan vasta HTML-kooston yhteydessä.”

Lisää nopeutta

Internet Explorerin uusin versio osaa hyödyntää paremmin uusien tietokoneiden laskentatehoa. Selain ottaa käyttöön jopa 90 % tietokoneen siitä suorituskyvystä, joka aiemmilla selaimilla on jäänyt käyttämättä. Yksi merkittävimmistä parannuksista liittyy selaimen uusittuun JScript-komentosarjakieltä ajavaan osaan, Chakraan. Chakra osaa hyödyntää moniytimisiä suorittimia, joka tekee siitä jopa 11 kertaa nopeamman Internet Explorer 8:aan verrattuna. Internet Explorer 9 on myös ensimmäinen selain, joka hyödyntää laitteistopohjaista grafiikankiihdytystä, siirtäen suuren osan graafisesta laskennasta keskussuorittimelta tietokoneen grafiikkasuorittimelle.

Selain taustalle, web-palvelu etualalle

Internet Explorer 9:n käyttöliittymää on hiottu siten, että verkkosovelluksien oma käyttöliittymä saa enemmän tilaa. Selaimen kehyksiin on asiakaspalautteen perusteella jätetty vain kaikkein käytetyimmät toiminnot, kuten iso takaisin-nappi. Muita käyttöliittymäparannuksia, joiden avulla verkkosovellukset saadaan näyttämään enemmän tavallisilta sovelluksilta ovat muun muassa:

• Kiinnitetyt sivut, joiden avulla käyttäjä pääsee suosikkisivuihinsa suoraan työpöydän Windows-tehtäväpalkista, ilman että ensin tarvitsee avata selainta.
• Pikaluettelot, jotka nopeuttavat yleisimpien sivustoilla suoritettavien tehtävien tekemistä. Esimerkiksi sähköpostin lähettäminen, ystäväpyynnön vahvistaminen tai viimeisimpien uutisten selaaminen käy toiminnon avulla nopeasti. Mikäli verkkopalvelu on ottanut pikaluettelot käyttöönsä ja palvelu on kiinnitetty tehtäväpalkkiin, ei selainta tarvitse näiden tehtävien suorittamiseksi käynnistää lainkaan.
• Parannellut välilehdet, joita voi nyt irrottaa helposti selaimesta, yksinkertaisesti vetämällä niitä työpöydälle. Tämä tekee esimerkiksi tuotevertailusta helpompaa, kun vertailtavat tuotteet voidaan kohdistaa ruudulle nopeasti rinnakkain. Toisaalta esimerkiksi musiikki- tai uutisvideo voidaan laittaa pyörimään pikkuikkunaan sähköpostia kirjoitettaessa, mahdollisuuksia on monia.


Luotettava ja turvallinen käyttää

Internet Explorer 9 sisältää samat johtavat turvallisuusominaisuudet, jotka esiteltiin jo Internet Explorer 8:n myötä. Selain on suunniteltu alan turvallisimmaksi ja suojausteknologiaa on kehitetty edelleen, tuomalla selaimeen muun muassa seuraavat parannukset:

• Lataustenhallinta, jossa SmartScreen-suodatin: Internet Explorer 9 on ensimmäinen selain, joka tarjoaa sisäänrakennetun SmartScreen -tietojenkalastelu- ja haittaohjelmasuojauksen lataustenhallintaan. Tämä täysin uusi ominaisuus hyödyntää tiedoston ”latausmainetta” esittämällä vakavamman varoituksen kun ladattavan tiedoston haittaohjelmariski on suurempi. Monissa selaimissa ja verkkopalveluissa haittaohjelmavaroituksien ohittamisesta on tullut käyttäjälle rutiininomainen toimenpide. Näin on tullut tarpeelliseksi luoda mekanismi, joka arvottaa haittaohjelmariskin tiedoston ”latausmaineen” perusteella ja muuttaa varoituksen sävyä sen mukaan.
• Lisäosien suorituskyvyn valvontatoiminto: Jo Internet Explorer 8 -selaimessa esitelty ominaisuus paljasti lisäosien latausnopeuden ja nyt julkistettava ominaisuus rakentuu tämän päälle. Suorituskyvyn valvonta kertoo käyttäjälle, mikäli jokin asennettu lisäosa hidastaa selausta, jolloin tarpeettomat tai hitaat lisäosat voi kytkeä pois päältä.
• Luotettavuustoiminnot: Välilehtien eristys, automaattinen vikatilasta palautuminen ja uusi jumiutumisesta palautuminen -toiminto auttavat pitämään huolta siitä, ettei käyttäjän tietoa katoa sivuston toimimattomuuden vuoksi.

Voit ladata IE 9 tästä linkistä.

Lähde: Microsoft

9.3.2011

Facebookin huijaukset

Facebookin ja muiden yhteisöpalvelujen roskaposti on kovassa nousussa – eikä mikään ihme. Se nimittäin uppoaa käyttäjiin valtavan suurella prosentilla. Tähän on kaksi selvää syytä, kertoo F-Securen tuore tietoturvakatsaus.

F-Secure kirjoittaa raportissaan, että roskaposti ja muutkin hyökkäykset yleistyvät kovaa vauhtia Facebookissa, Twitterissä ja muissa sosiaalisissa nettipalveluissa.

Usein liki puolet menee lankaan

Esimerkiksi kesäkuussa nähtiin roskapostihyökkäys, jossa Facebook-käyttäjiä houkuteltiin tekstillä: "I am shocked!!! The teacher nearly killed this boy: http://bit.ly/aWeBMl - Worldwide scandal!"

Linkki johti erääseen sovellukseen. F-Secure huomasi, että ensimmäisen päivän sisällä yli 140 000 käyttäjää oli klikannut linkkiä. Sovelluksella oli taas 59 000 käyttäjää, eli yli 40 prosenttia käyttäjistä oli mennyt lankaa.

40 prosentin lukema on valtavan suuri. Toisinaan lukema on ollut vieläkin suurempi. Tavallisessa roskapostissa käyttäjiä menee lankaan yleensä vain prosentin murto-osia.

Sen jälkeen Facebookissa ovat levinneet jo ensimmäiset huijaus- ja roskapostikirjeet myös suomen kielellä.

Facebook-hyökkäysten toimivuutta lisää se, että linkit näyttävät monesti tulevan omilta kavereilta. Kaverilta tulevaa linkkiä ei osata heti epäillä.

Toinen syy on se, etteivät käyttäjät ole tottuneet yhteisöpalvelujen hyökkäyksiin. Linkkeihin ei suhtauduta riittävällä varovaisuudella.

Rikolliset tienaavat rahaa ohjaamalla uhreja esimerkiksi petollisiin kilpailuihin. Osallistuja tulee huomaamattaan tilanneeksi esimerkiksi maksullisia matkapuhelinpalveluja. Näin kävi juuri suomen kielellä lähetettyjen viestien kanssa.

Raportissaan F-Secure kertoo myös Stuxnetista, joka on yksi lähihistorian merkittävimmistä haittaohjelmista. Muita aiheita ovat Twitter-hyökkäykset, Zeus-pankki-iskut sekä älypuhelinten turvauhat.

Lähde:Tietokone.fi

2.3.2011

Suojautuminen mobiiliviruksilta

Suojaa mobiililaitteen tiedot noudattamalla näitä yleisiä ohjeita:

• Lataa tai hyväksy vain ohjelmia ja sisältöä (mukaan lukien valokuvat, videoleikkeet, soittoäänet, matkapuhelinteemat ja pelit) lähteestä, johon luotat.

Suositukset turvalliseen selailuun ja lataamiseen pätevät myös, kun käytät internetiä, lähetät sähköpostia tai lataat ohjelmia mobiililaitteella. Jos et tunne liitteen lähettäjää tai jos et odottanut sitä, turvallisinta on jättää liite avaamatta tai lataamatta.

• Jos puhelimessa on Bluetooth-toiminto, poista se käytöstä tai aseta se tilaan, jossa sitä ei havaita, kun et käytä toimintoa. Ota vastaan tietoja vain lähteestä, johon luotat. Lisätietoja on kannettavan laitteen ohjeissa.

• Jos puhelimessa on infrapunatoiminto, määritä se vastaanottamaan signaalia vain silloin, kun vastaanotat tietoja luotettavasta lähteestä.

• Lataa ja asenna virustorjuntaohjelmisto mobiililaitteeseen. Virustorjuntaohjelmiston voi hankkia Windows Marketplace -sivustosta tai Windows Mobile -luettelosta.

Muita tapoja suojella mobiililaitetta

Tällä hetkellä on todennäköisempää, että mobiililaite katoaa tai varastetaan kuin että siihen tarttuisi virus. Käsittele puhelinta tai muuta mobiililaitetta yhtä varovaisesti kuin käsittelet lompakkoasi. Erityisen huolellinen on syytä olla paikoissa, joissa on varkausriski, kuten lentokentän turvatarkastuksissa. Katso laitteen käyttöohjeesta, miten laite lukitaan tai suojellaan salasanalla. Jos mobiililaitteesi katoaa, varkaan on hankalampi soittaa puheluita tai päästä käsiksi laitteeseen tallennettuihin henkilökohtaisiin tietoihin.