Nuorten netiketti - muista omat oikeutesi netissä

Netti on mahtava juttu! Netissä on mukava hengailla kavereiden kanssa, etsiä tietoa, pelailla, tutustua uusiin ihmisiin ja vaihtaa ajatuksia. Jokaisella on myös netissä oikeuksia, joita ei saa loukata. Lue nämä oikeudet ja pohdi, käytätkö sinä nettiä fiksusti ja turvallisesti.

Verkkokaupan perustaminen - lue tämä ennen perustamista

Ohjelmiston valitseminen. Ensimmäiset tärkeät päätökset on tehtävä jo suunnitteluvaiheessa. Tärkeimpien joukossa on verkkokaupan takana pyörivän ohjelmiston valitseminen.

Kotisivujen teko

Ohessa on lyhyt katsaus nettisivujen luomiseen. Tälle sivulle listasin asioita joita vaaditaan ja joista on lähdettävä liikkeelle. Jos olet aloittelija ja HTML-koodi sinulle ei ole tuttua, niin listasin myös useita paikkoja, josta saa hyvännäköisiä nettisivuja ilmaiseksi!

Perustietoa informaatioteknologiasta

Internet on maailmanlaajuinen tietoliikenneverkko, jonka tunnetuin käyttömuoto on www eli web (World Wide Web). Vaikka vasta www teki internetistä suuren yleisön tunteman ja käyttämän, www on siis vain osa internetiä.

Mikä on internet?

Tarkalleen ottaen internet on kansainvälinen tietokoneverkosto, joka on muodostettu tiedonvälitystä varten. Nimi "internet" tulee sanoista international eli kansainvälinen ja network eli verkko tai verkosto.

25.12.2011

Avainasiat

Pitämällä huolta kolmesta perusasiasta, verkon käyttö on turvallista:

Noudata pelisääntöjä

Myös internetissä on noudatettava lakeja.
Noudata hyviä käytöstapoja.
Ethän kiusaa ketään netissäkään.
Ethän lataa laittomasti musiikkia, elokuvia tai pelejä netistä.

Turvaa itsesi

Mieti, mihin annat henkilötietosi.
Sovi kuvan julkaisemisesta netissä aina vanhempien kanssa.
Mieti, kenen kanssa netissä keskustelet: jotkut ovat huijareita.
Netissä kaikki ei ole kivaa tai totta.

Suojaa tietokoneesi

Päivitä käyttöjärjestelmä, selain ja muut ohjelmat.
Käytä ajantasaista virustorjuntaa ja palomuuria
Ota varmuuskopiot tärkeistä tiedostoistasi.
Muista myös kännykkäsi tietoturva.
Ole tarkkana, kun selaat tai lataat materiaalia internetistä.

Lähde: Tietoturvakoulu.fi

Verkon ilkimykset

Virukset, madot ja hevoset

Virukset ja madot ovat haittaohjelmia, jotka leviävät sähköpostin tai www-sivujen kautta. Aktivoitu virus aiheuttaa haittaa tiedostoille ja ohjelmille.
Madot leviävät viruksia nopeammin suoraan koneelta toiselle. Sähköpostimato voi esimerkiksi lähettää itsensä kaikkiin käyttäjän koneen osoitekirjassa oleviin sähköpostiosoitteisiin. Verkkomadot etsivät internetiin kytkettyjä koneita, joihin ei ole asennettu viimeisimpiä korjauspäivityksiä.

Troijan hevoseksi kutsutaan haittaohjelmaa, joka naamioidaan vaikkapa viattoman näköiseksi peliksi, mutta joka aktivoituna voi tuhota tiedostoja tietämättäsi.

Hakkerit ja krakkerit

Tietomurtautujia kutsutaan hakkereiksi tai krakkereiksi. He voivat murtautua verkon kautta suojaamattomalle tietokoneelle ja käyttää sitä tai varastaa tiedostoja ja käyttää niitä vääriin tarkoituksiin.
Tietomurroilta suojaudutaan ennen kaikkea palomuurilla ja pitämällä käyttöjärjestelmä ajan tasalla.

Roskaa verkossa

Ei-toivottua, suurina massoina lähetettyä sähköpostiviestintää kutsutaan yleiskielessä roskapostiksi. Se ruuhkauttaa sähköpostijärjestelmiä ja tukkii ihmisten sähköpostilaatikoita. Jotkut sähköpostimadot toimivat roskapostittajien työkaluna.

Viisi sääntöä sähköpostista:

1. Älä koskaan avaa epäilyttäviä viestejä, vaan poista ne suoraan viestivalikosta.
2. Älä vastaa roskapostiviestiin.
3. Ota käyttöön operaattorin ja sähköpostiohjelman mahdollinen roskapostin suodatusominaisuus.
4. Luovuta harkiten sähköpostiosoitteesi esimerkiksi internetsivujen kyselyihin ja keskustelupalstoille.
5. Älä lähetä ketjuviestejä ja kiertokirjeitä edelleen.

Sulje arveluttavat pop-upit

Jos tietokoneesi näytölle ilmaantuu pieni ruutu, ns. pop-up-ikkuna, jossa houkutellaan klikkaamaan ruutua, varminta on sulkea se yläkulman x-merkistä. Koskaan ei voi olla varma mitä ohjelma todellisuudessa tekee, vaikka klikkaisi "No"-kohtaa.

Älä tule huijatuksi

Netissä on helppo häivyttää henkilöllisyytensä. Sen vuoksi on hyvä varmistua aina toisen osapuolen henkilöllisyydestä (esim. keskustelupalstoilla). Omia henkilötietoja ei pitäisi koskaan luovuttaa netin kautta muille kuin luotettaville osapuolille. Jos jollakin sivustolla kysytään henkilötietoja, tarkista että sivuston ylläpitäjä kertoo rekisteriselosteessa mihin tietoja käytetään ja luovutetaanko niitä edelleen.

Keskustele netin käytöstä

Internetissä on paljon materiaalia, joka ei sovi alaikäisille. Keskustele oppilaittesi kanssa surffailusta ja internetin turvallisesta käytöstä.

Lähde: Tietoturvakoulu.fi

Lapset ja markkinointi internetissä

Internetin kautta mainostajat tavoittavat lapset ja nuoret tehokkaasti ja lähes kaikkia lasten suosimia tuotteita myös markkinoidaan internetissä.

Lapsille suunnattua markkinointia säädellään

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa markkinointia säädellään ja arvioidaan tiukemmin kuin aikuisille suunnattua, koska alaikäiset ovat alttiimpina markkinoinnin vaikutuksille. Kuluttaja-asiamies on asettanut joukon vaatimuksia alaikäisiin kohdistuvalle markkinoinnille, joita ovat mm.:

Alaikäisen ihmisarvoa on kunnioitettava.

Pelkästään aikuisille tarkoitettu mainonta on pidettävä erillään lasten ja nuorten aineistosta.
Mainonta on voitava tunnistaa heti mainonnaksi.
Viihdettä kuten pelejä ei saa keskeyttää mainoksilla eikä yhdistää mainoksiin.
Lapsille kohdistetuissa kilpailuissa osallistumisen ehtona ei voi olla suostumuksen antaminen suoramarkkinointiin.

Mitä voit tehdä:

Käytä nettiä yhdessä lapsesi kanssa ja opeta häntä tunnistamaan mainonta ja sen pyrkimykset.
Ilmoita asiattomasta mainonnasta kuluttajaviranomaiselle tai palveluntarjoajalle.

Suojaa lapsesi suoramarkkinoinnilta

Vanhemmilla on oikeus päättää heidän lapsiinsa kohdistuvasta markkinoinnista. Suoramarkkinointi sähköpostilla ja tekstiviesteillä on sallittua vain henkilöltä etukäteen saadulla suostumuksella. Kuluttaja-asiamiehen mukaan alle 15-vuotiaalle ei saa lähettää suoramarkkinointia ilman vanhempien suostumusta. Myös 15-17-vuotiaille suunnatussa markkinoinnissa pelisääntönä on pidättyvyys eli mainostettujen tuotteiden luonne tulee ottaa erityisesti huomioon. Lue lisää lasten henkilötietojen suojaamisesta seuraavalta sivulta.

Maksulliset palvelut ja verkko-ostokset

Netissä ja matkapuhelimella ja voi tehdä ostoksia erilaisissa palveluissa, kuten verkkokaupassa, jolloin ostokset yleensä tehdään velaksi. Ala-ikäisillä taskurahoja suuremmat ostokset edellyttävät kuitenkin aina vanhempien suostumusta (esim. sähköpostilla tai puhelimella), ilman huoltajan vahvistusta alaikäisen tekemä verkko-ostos ei ole sitova. Lapsia ei saa myöskään houkutella käyttämään mobiilipalveluita kuten esim. tilaamaan logoja tai osallistumaan TV-peleihin suorilla ostokehotuksilla.

Vinkkejä

Keskustele lapsesi kanssa alaikäistä ja ostoksia koskevista pelisäännöistä verkossa.
Tilaa tarvittavat puhelin- tai tekstiviestiestot sekä saldorajoitus lapsesi matkapuhelinliittymään omalta operaattoriltasi.
Ilmoita sopimattomista sivuista kuluttaja-asiamiehelle tai palveluntarjoajalle.

Lähde: Tietoturvakoulu.fi

Lasten henkilötiedot netissä

Netin keskusteluissa lapset tutustuvat toisiinsa ja saavat uusia ystäviä, joten kaikkia tietoja itsestä ei ole tarkoituskaan pitää salassa. Netin keskusteluissa suojeltavia tietoja ovat erityisesti sellaiset henkilötiedot, joista henkilö voidaan tunnistaa tai hänen yhteystietonsa selvittää. Henkilö voidaan tunnistaa myös eri tietoja yhdistelemällä (esim. koulun nimi, urheiluseura, paikkakunta).

Yhteystietojen lisäksi myös muiden henkilökohtaisten tietojen kertomisessa kannattaa olla varovainen. Tuntemattomalle kerrotut henkilökohtaiset asiat tai lähetetyt kuvat voivat olla nopeasti kaikkien nähtävillä verkossa. Nettipäiväkirjaan kirjoitetut asiat ovat todella julkisia ja usein luettavissa myös vuosien päästä. Internetissä kerran julkaistu teksti tai valokuva kopioituu helposti useaan paikkaan ja sen lopullinen poistaminen voi olla mahdotonta.

Rekisteröityminen

Monilla verkkosivuilla pyydetään käyttäjää rekisteröitymään tai muuten luovuttamaan henkilötietojaan. Henkilötietoja vastaan tarjotaan esim. sisäänpääsyä palveluun, osallistumista arvontaan, ilmaistuotteita tai mahdollisuutta keskusteluun. Kaupalliset toimijat keräävät lasten ja nuorten yhteystietoja myös markkinointitarkoituksiin.

Vinkit

Lasten kanssa on hyvä sopia henkilötietojen antamisesta netissä. Jos lapselle antaa luvan henkilötietojen luovuttamiseen, on vanhemman hyvä olla tietoinen mihin palveluihin tietoja on annettu.

Vanhemman on hyvä tarkistaa, että käytetystä palvelusta löytyy rekisteriseloste tai tietosuojaseloste (engl. Privacy policy), josta pitäisi selviää henkilötietojen käsittelystä vastuussa oleva taho sekä mihin tarkoitukseen henkilötietoja käsitellään ja mihin henkilötietoja säännönmukaisesti luovutetaan ja miten tietojen suojaamisesta on huolehdittu. Lisäksi rekisterinpitäjän tulee kertoa rekisteröidyn oikeuksista ja niiden käyttämisestä.

Palveluihin on yleensä turha antaa enempää kuin pakolliset tiedot. Rekisteröinnin yhteydessä tulee myös kertoa, jos henkilötietoja luovutetaan suoramarkkinointiin. Rekisteröidyllä on oikeus kieltää tietojensa luovutus tällaiseen tarkoitukseen.

Lähde: Tietoturvakoulu.fi