5.3.2013

Mobiilimaksaminen


Mobiilimaksaminen on matkapuhelimella suoritettavaa maksamista. Mobiilimaksamista sääntelee Suomessa luottolaitoslaki.
Henkilökohtainen luotettu laite
Matkapuhelin soveltuu maksamiseen varsin luontevasti, sillä se on laite, joka on lähes aina käsillä ja mukana. Maksamisjärjestelmien kehittäjät käyttävätkin mieluummin matkapuhelin-käsitteen tilalla ”henkilökohtaisen luotetun laitteen” (PTD, Personal Trusted Device)-käsitettä. Tämä osaltaan lisää kuvaa kännykän henkilökohtaisuudesta.
Maksuvälineenä kännykän merkittävimmät edut ovat sen valmis näppäimistö sekä sisäänrakennettu kortinlukija. Näiden avulla voidaan sovellusten tarvitsemat PIN-koodit syöttää ja turvallisuuselementtinä toimivat kortit (kuten WIM-kortti) liittää puhelimeen. Tällöin matkapuhelimesta pysytään luomaan maksamisen vaatima tietoturvallinen päätelaite.
Kehitys
Suomi on mobiilimaksamisen pioneereja. Sonera esitteli vuonna 1997 ostosautomaatin, josta oli mahdollista ostaa tuotteita puhelinsoitolla. Vähän myöhemmin siirryttiin käyttämään tekstiviestejä, jotka ovat osoittautuneet varsin hyväksi käyttöliittymäksi sisältöpalveluiden maksamiseen. Sekä puhelinsoitolla että tekstiviestillä tehtävät maksut on helppo lisätä suoraan operaattorin matkapuhelinlaskuun. Tämäntyyppinen maksaminen on käytössä esimerkiksi HKL:n kertamatkalippujen tilaamisessa.
Viimeisimpinä ratkaisuina ovat pankkien mobiiliraha ja digiraha. Verkkopankista siirretään rahaa sähköiseen mobiilirahakukkaroon. Kukkarossa olevat rahat vastaavat käteistä rahaa. Maksu suoritetaan lähettämällä tekstiviestinä halutun tavaran tai palvelun avainsanan myyjän antamaan palvelunumeroon. Maksu lähtee heti kukkarosta ja myyjä voi tarkistaa saamansa maksun välittömästi.
Edellä mainitut mobiilinmaksamisen ratkaisut ovat edelleen käytössä ja ne perustuvat etämaksamisen menetelmiin.

1 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä ja ytimekäs kirjoitus mobiilimaksamiseen liittyen. NFC teknologia oli jostain syystä ohitettu vaikkakin kyseisen teknologian käyttöönottoa ei ole vielä kunnolla tapahtunut ainakaan päätelaite tasolla yksittäisiä liimalappuvirityksiä lukuunottamatta. Mobiilikukkarot ovat olleet niitä ensimmäisiä ja pääasiassa kansainvälisten suuryhtiöiden tuomia mobiilimaksuvälineitä mutta vaatineet luottokortin tai oman rahan liittämistä palveluun. Tähän liittyen löytyy markkinoilta nyt myös kotimainen vaihtoehto Onsun jossa ei tarvita omaa rahaa tai luottokorttia vaan luotto-ominaisuus on palvelussa vakiona. Olisi mielenkiintoista jos tämän aiemman artikkelin jatkona tulisi jonkinlainen katsaus tästä Onsun palvelusta ja siitä onko markkinoille tullut tai tulossa jotain muita vastaavia uusia palveluja?

    VastaaPoista